Släpp kaklet

Stänkpanelen är superviktig.
Inte bara påverkar den kökets intryck och stil, utan också hur mycket tid du behöver lägga på rengöring och tork av stänk och vatten.

Det traditionella kaklet med fogar som blir fula efter några år, kan ersättas med andra material. Gör det enhetligt med bänkskiva och stänkpanel i samma material.

  • Hitta den rätta harmoniska lantkänslan med en målad panel.
  • Sätt den moderna och strama stilen med hela skivor utan skarvar.
  • Ta fram värmen och möbelkänslan i rummet med hjälp av en stänkpanel i trä.

Här kommer några tips:

Sten är ett vackert naturmaterial som ger en skön och levande känsla. Granit och marmor är de vanligaste stensorterna i kök. Alla som hoppade på carrara-trenden vet att marmor är känslig för olja, citron och vin medan granit är extremt slitstarkt och värmetåligt.

Stänkpanel och bänkskiva i samma material ger en stram effekt, men det är inte tvunget med en heltäckande stänkpanel. Det kan räcka med en skiva bakom hällen och diskhon där man stänker.

Glas ger ett rent, fräscht och modernt intryck.
Glaset ska vara härdat och frostat, klart, tonat eller mönstrat. Men – tänk på att stänk, fett och fingeravtryck syns tydligt. Du behöver ofta gnida med mikrofiber eller glasputs. Plexiglas är ett billigare alternativ till härdat glas.

Tapeter finns i oräkneliga mönster och färger vilket gör en tapetserad stänkpanel perfekt som stämningssättare i köket.
Ytan kan behöva stärkas med några lager mattlack som gör den tålig och avtorkbar. Med en ofärgad glasskiva framför, blir det ännu lättare att hålla rent.

En stänkpanel i laminat kan likna både trä, metall och sten och ha olika mönster. Laminatet limmas på en skiva som är enkel att montera utan fix, fogning elller torktid.
Laminat tål fett och stänk och är enkel att rengöra. Ett prisvärt alternativ till stänkskydd som lätt kan bytas när du tröttnar.

En målad panel sätter verkligen den lantliga stilen, på bilden ovan tillsammans med konsoler under öppna hyllor. Panelen kan målas i samma nyans som snickerierna. Välj rätt sorts färg som tål att torkas av. En uppvikt bakkant är viktig så panelen inte kommer i kontakt med stående vatten bakom blandare.

Stål har en levande karaktär och ger en alldeles speciell känsla. Materialet är hygieniskt och hör hemma både i lantkök och i ett modernt kök med en tunn skiva i flytstål.

Det vanligaste i kök och badrum. Framhäv kakelplattorna med en mörk fog som skapar ett stilistiskt mönster. I moderna kök kan stora kakelplattor med mått upp till 120 cm underlätta sättning med få fogar. Stramt!

Ta hjälp av en inredare

Vi som jobbar med att inreda kök tittar på helheten, inte enbart snickerier utan även golv, väggar och självfallet rätt stänkpanel som kan passa i ditt kök.

Boka en kostnadsfri köksplanering med en av våra erfarna köksinredare. Fyll i namn, adress och telefonnummer så hör vi av oss.