Årets bästa högtid är här

Äntligen påsk!

Årets bästa helg. Ingen hets, inga reafynd, ingen julskinka och absolut ingen Kalle Anka klockan tre.

Påsken är enbart positiv. Kanske lite jobb i trädgården, en tur till golfbanan eller besök hos någon av alla konstnärer som ställer ut på Österlens Konstrunda. Det är tydligt. Ljuset har återvänt, fåglarna vaknar tidigt på morgonen och en skön vår ligger framför oss.

Och så påskmaten som passar perfekt till våra italienska smakkompisar. Närodlat lamm från hagarna smakar fantastiskt med vitlök, rosmarin, citron, persilja och olivolja.
Och en god sangiovese.

lammrack

Vill du lyfta din matlagning några snäpp kan jag rekommendera ångugnen. Ånga ger upp till sex gånger så mycket värme som varmluft. Alltså kortare tillagningstid med alla smaker kvar i grönsakerna, köttet eller laxen.

Lamm blir särskilt smakrikt och saftigt med ånga. Jag gnider in köttet med salt och vitlök och kör det på 55 grader på en bädd av timjan och några kvistar torkad rosmarin från busken som inte klarade den skånska vintern. Låt sedan köttet vila under folie. Pensla på en god glaze innan du sätter in det på maxgrill just innan servering.

Medan köttet vilar låter du grön sparris och potatis-klyftor på en plåt med rapsolja och flingsalt gå i intervallånga på 130 grader. Vitaminerna stannar kvar i grönsakerna i stället för att hamna i kokvattnet. Dessutom behåller sparrisen sin krispighet.

Rödvinsås är gott till köttet, men jag gillar att mortla ihop färska örter som persilja, koriander och några blad mynta tillsammans med en klyfta färsk vitlök och några droppar citron. Blanda med smetana och turkisk yoghurt, en god olivolja, flingsalt och några tag med pepparkvarnen. Toppa med hackad persilja så har du en god och vacker röra som passar lika bra till sparrisen som till lammet.

creme b

En krämig och vaniljdoftande crème brûlée fixar du utan vattenbad och med garanterat perfekt resultat utan spill och kladd.
Värm grädden i kastrull och skrapa ur vaniljstången. Blanda i äggen och sockret och häll smeten direkt i formarna som du ställer i ångugnen. Kör på fullånga 85 grader i ca 45 minuter och låt svalna. Innan servering strör du rörsocker över ytan och ställer in på maxgrill i några minuter – passa noga – eller så bränner du av varje form med en liten gasbrännare.
Knäckigt varmt socker, krämig vanilj, färska hallon och till det ett svalt Marsalavin. Där hittar du rätt in i söta smaker som sprider vårkänslor.

Men finns det inget problem med ångugnen? Egentligen inte.  Det mesta vinner på att köras i ånga eller i en kombination av värme och ånga.

bröJag ställer in fryst bröd i intervallånga. Efter femton minuter doftar det nybakt i köket. Ångan ser till att återfukta brödet och väcka alla smakerna. Mikron går bort alla dagar i veckan även om den är snabbare. Men resultatet blir torrt, smaklöst och utan charm.

Jo.

Det är en grej som inte är optimal. Ångugnen saknar självrengöring. När ugnen har svalnat måste jag ta upp restvattnet med en svamp. Då och då krävs rengöring. Det slipper du med en pyrolysugn.

Och vilken ångugn är bäst?

Välj en ugn med fullånga om du menar allvar. Det finns ugnar som pyser ut vatten i puffar. Det är lika effektivt som att öppna ugnsluckan och hälla ut ett glas vatten på ugnsbottnen.

Bosch ångugn hyllas av Råd & Rön. Bra pris, vettig storlek och en keramisk beläggning gör ugnen lättare att göra ren. Den tar dock mer tid på sig och är sämre på varmluft.

ångugn

Electrolux och Siemens har bra ångugnar till ett något högre pris. De är snabbare och har bättre resultat i programmen som grill och varmluft.

Ångan är lite dyrare än en vanlig ugn. Men när du väl upplever skillnaden, förstår du att den är värd varenda krona.

Glad påsk allihop!