Dags att skörda

Semestern är slut för den här gången, men än är det mycket roligt kvar av sommaren.
Som att få skörda bland hemodlade grönsaker och kryddor.

chili

Mina chiliplantor går in i sin mest aktiva tid nu i augusti. Massor med blommor där små frukter växer ut – först ilsket gröna för att växla färg och avsluta eldigt röda.

Min chili med namnet inferno står i ett inglasat uterum och är stor och kraftig. Nya blommor dyker upp i topparna varje dag och frukterna växer och mognar även regniga dagar.

Gödsel från kompisars fina häst, inga kemiska bekämpnings-
medel och regnvatten från tunnan gör odlingen klimatvänlig och helt ekologisk.

Namnet säger en del om hur en inferno-chili smakar. Capsaicinet i varje infernofrukt ger en härlig eldig eftersmak, utan att helt ta över eller upplevas bedövande. Dessutom är chili bevisat bchili2ra för leder och ökar blodgenomströmningen i dina muskler. Hettan skiljer sig från frukt till frukt, en del är riktigt milda.

Börja med att hacka upp en halv chili. Akta dig för att få frön eller fruktsaft på fingrarna och råka klia dig i ögonen. Du fattar…

Fräs chilin och fröerna i het olja innan du lägger i maträtten – om du vill ha en rundare hetta. Fett löser upp capsaicin. Häll olja i din curry eller wok om du har råkat få tag i en monsterchili som bara är för mycket. Jordnötter är också bra på att mildra hettan.

Etanolet i alkohol löser upp capsaicin. Det är därför det smakar så bra med en kall öl till het mat.

Välkommen tillbaks till jobbet!