Det goda utomhuslivet

Sommaren är kort.

Det gäller att ta vara på de ljumma kvällarna och sköna dagarna.

Att grilla och äta utomhus hör definitivt sommaren till och trenden med utekök med plats till arbetsytor, avställning och disk växer sig starkare. För visst är det trevligt att samsas i kvällningen med ett glas vin till grilldofter och hjälpas åt med sallad och goda grillröror.

 

contura steel

 

Den här rostfria vagnen är ett bra exempel på ett smart utekök med inbyggd kol- eller gasolgrill, diskho med skärbräda i ek som ger extra arbetsyta och rinnande vatten i blandaren. Vagnen har handtag och hjul för att lätt kunna rullas in i förrådet på vintern. Just den här kommer från Contura Steel, men även Decosteel tillverkar måttbeställda uteköksmoduler i rostfritt som tål att stå ute även när det regnar.

pizzaugn

Vad sägs om en vedugnsbakad pizza på uteplatsen därhemma? Kolla in det här uteköket.

För mig som lever med en svenskitalienare, är det lätt att gå igång på en vedugn – som även funkar för brödbak och blir en skön värmekälla när kylan tränger på. Och bara tänk på hur avkopplande det är med knastret från torr björkved och doften av öppen eld.

Men, det finns genvägar. Kolla in den här lilla eldbrickan som fukar på det flesta uteplatser.

eldstad

 

Funderar du på att göra ett utekök, är det mycket du kan göra själv men en del du behöver hjälp med.

Det är bra med ett eller flera eluttag i närheten – till visp, mixer, vattenkokare, belysning och eventuellt ett litet kylskåp för kött, grönsaker och kylda drycker.

Det är smidigt med en utvändig vattenutkastare – gärna med både kallt och varmt vatten för disk av skärbrädor, grillgaller och annat. Be en VVS-are om hjälp med att installera en extra vattenutkastare. Elektrikern fixar utvändiga eldosor, passa på att se över belysningen i trädgården när du ändå har honom på plats.

Lantlivs-utekök

Till sist ett snyggt utekök i svart med en enkel bänkskiva i vitt – allt infällt i väggen till förrådet. På vintern när köket inte används, täcks väggen med lösa skivor som skruvas i skenor.

Bild från tidningen Lantliv.

Bilden på uteköket i trä kommer från Hannas Hantverk, läs mer och se fler bilder från hennes utekök på Hanns blogg

Och till alla er som redan börjat er semester- grilla lugnt och njut av sommaren.

En sak till.

Det går lika bra med engångsgrillar…