Ljust & fräscht?

Inte om man spanar in de kommande årens trender. Pendeln har en tendens att svänga när den har nått sin yttersta kant.

umea-vanas

I år verkar det vara slut på det vita som dominerat i många år och vi rör oss tillbaks mot det mysiga och trygga, varma och jordnära. Grått och mörka träslag från förra seklet och ett återtåg till det gedigna och beprövade.

Det är olika nyanser av brunt, grönt och purpur som gäller. Dova färger med ursprung i naturen och vår tradition dominerar, som mossgrönt, barkbrunt, gråblått och andra mörkare färger. Gärna ton i ton. Den grälla fondväggen har tydligen gjort sitt, men stormönstrade tapeter är på väg tillbaks. Purpurfärgade sammetssoffor, mörka ryamattor och träslag kommer igen från femtio- och sjuttiotalet. Rött är en accentfärg som tillför elegans och energi.

Konst och hantverk står för det som är genuint och äkta, handgjort och beständigt med en egen själ och personlighet.

umea-vanas2Handarbetsmodet hittar in i vår heminredning i form av makramé, stickat, virkat och flätat i form av grytlappar, kökshanddukar och lampskärmar. Hantverket hittar man även i handmålade kakelplattor, näverkorgar och redskapsstänger och fina krokar i järnsmide. Och naturligtvis i luckorna och snickeridetaljer.

Jord och gröna blad markerar hållbarhetslinjen och det definitiva slutet på miljöfarliga högblanka lackerna i vita kök som var den stora trenden ett decennium sedan.

Hållbarhetstänket och det fortsatta avsteget från slit-och släng konsumtion gör att vi satsar på gedigna material som håller. Det politiska och ekonomiska världsläget påverkar oss mer än vi tror. Det tar sig former av en längtan till enkelhet och tryggheten i beständiga naturmaterial.

Och ett nytt intresse för våra funkiskök
som på bilderna ovan med släta luckor i blågrått, synliga gångjärn, bygelhandtag i metall och när du öppnar luckorna har du hyllor och stommar i björk.