Man ska inte gamla till sig

När livet går in i en ny fas överväger många att sälja huset och flytta till något mindre och bekvämare. Det gjorde även Gert och Helena.

Men eftersom paret trivs förträffligt med sin villa i mellanskåne, kändes det mer motiverat att renovera köket än att köpa en mindre lägenhet.

Jag tycker om modern formgivning, berättar Gert. Det enkla och avskalade. Och grått gillar jag. Det är en elegant färg som fungerar med rostfritt, glas, granit och de varma nyanserna i vårt klinkergolv.

Vi utgick från en stram och smakfull färgskala från ljusgrått till mörk grafit mot varma toner i golvet. Gert och Helena föll för luckan Torsjö i grått med en dekorrand som följer de översta lådfronterna. I övrigt helt släta luckor.

En tuff tapet får väggen att se ut som om den är klädd med korrugerad plåt. Och de tog bort alla handtag. En motor skjuter ut varje låda när man puffar på fronten.

Ett enda väggskåp för glas och koppar över diskmaskinen. Luckan öppnas med en knuff eller med en fjärrkontroll som sprider munterhet hos gäster när luckan plötsligt går upp.
– Mitt bästa partytrick, menar Gert.

Förslag som den rostfria benställningen till köksön och det grafitgrå sidebordet, stänkpanelen i samma mattgrå nyans som luckorna och infälld takfläkt, togs gärna emot.

Det är skönt att inte slå pannan i fläkten men ändå snabbt få bort lukten när jag steker bacon, säger Gert.

Även om många skåp har försvunnit, upplever Gert och Helena att de har bättre plats nu.
En del saker åkte ut tillsammans med det gamla köket, men mycket är kvar. Skillnaden är utdragslådorna som gör förvaringen överskådlig.
Vi tycker om att köpa nytt när vi ser något fint. Då är man tvungen att rensa för att behålla
luftigheten.

För när köket var klart kom nästa uppdrag. Att hitta ett nytt matbord och en ny taklampa. Det
gamla bordet passade inte alls i stilen.
Det är inte bara yngre som går igång på inredning, säger Helena. Även i vår ålder är det roligt att kolla instagram, bloggar, butiker och hänga med i trenderna.

Eller för att citera världens äldsta bloggare Dagny Carlsson, som nyligen fyllde 107 år.
”Man ska inte gamla till sig”.