På gång …

Hogestad19

Vårt kök Högestad i mellangrått med detaljer i blond björk ligger helt rätt i stilen Scandinavian Blonde som visades på nyss avslutade möbelmässan i Stockholm.

Stockholm Furniture Fair 2016 är avklarad.

Mest handlade mässan om möbler, offentlig  miljö och belysning, men även om kök och inredning.

Det vi såg mycket av var ljusa träslag i obehandlad ask – ibland björk och bok – i kombination med skinn, läder och målade ytor i grå toner. Färgerna går i jordiga varma grå nyanser, gärna med gröna inslag. Och massor av rosa. Svagt pastellrosa till kraftigare cerise. Ljuvlig tyllrosa och blek blårosa.

Stilen Scandinavian blonde är en inredningsstil som fortfarande står stark. Behaglig inredning med ljusa trädetaljer till varmgrå luckor. Precis som i vårt kök Högestad på bilden ovan.

garsnas

Och så var det kul att se hur bra det går för våra grannar Gärsnäs som tillverkar möbler för offentlig miljö. Snygga fåtöljer i skinn med ram i blond ask i en supersnygg monter.

Såg vi något nytt?

Tja, kanske inte nytt direkt, men allt som hör till Art Decon inspirerar tydligt, liksom de runda formerna från 70-talet. Även tydliga naturinslag i inredningen som stubbar, grenar, tyger med bladmönster och gröna växter.

Alcro_mobelmassan_2016_2

Åtta studenter vid Carl Malmsten Furniture Studies – där vår formgivare Leif Burman undervisar – har formgett nya armaturer i furu, bilden ovan. Eleverna har tagit vara på egenskaper och utseendet hos det finaste furumaterialet med riktigt täta fibrer. Resultatet är mycket vackra och fungerande armaturer.

Hållbarhet och miljö är nyckelord som verkar ha landat hos många tillverkare, vilket känns otroligt glädjande.