Planera med bilder

Visst vill du kunna se ditt nya kök framför dig redan innan det är klart?
Och det kan vara svårt. Vi fastnar gärna i det befintliga och behöver idéer för att kunna tänka nytt.

För att lättare skapa en bild av ditt färdiga kök, samlar vi bilder till ett kollage, ett så kallat moodboard. Bilder säger som bekant mer än ord. Dessutom sätter bilder igång kreativitet och idéflöde. Allt blir mer konkret – både vilka färger du gillar och vilka detaljer som poppar ut. Oftast ger ett moodboard direkt en känsla för vad man direkt ogillar.
Och det är lättast att börja där.

Jag utgår från några frågor: när är huset byggt, hur är matplatsen utformad och vad är det senaste till hemmet som är inköpt gemensamt? Med utgångspunkt från mina kunders svar, bygger jag upp ett kollage – som det nedan. Här har jag utgått från denna information:

  • huset har jugendinslag och högt i tak
  • han vill absolut behålla de bruna stolarna runt matbordet medan hon vill köpa nytt
  • de köpte en akvarell till vardagsrummet i samband med konstrundan på Österlen. Motivet är ett landskap och hav i blått och grått. Tänk Lars Lerin.Bilden kan innehålla: inomhus

Jag börjar med ljusa mjuka nyanser i snickerierna – det målade lantköket Baskemölla. För att bygga vidare på husets karaktär, lägger jag till fina detaljer som mellanlister, dekorgångjärn och vitrinluckor.

I familjen är det han som lagar mat. Han vill därför ha en värmetålig, slitstark och lättskött bänkskiva. Från Bohusläns klippor hämtar vi en grå mattslipad granitskiva som även får bli stänkpanel. I stället för en traditionell rostfri diskho, är det snyggt med en kompositdiskho i grått. En stor diskho ger plats i botten för ugnsplåtar, formar och stekpannor utan att stänka överallt. Och den ljust grå färgen ger en modern touch till det i övrigt traditionella köket.

Skålhandtag i rostfritt, en svart knopp i gjutjärn eller lindade skinnhandtag? Handtagen gör väldigt mycket för stilen, men måste också vara sköna i handen och lätta att få grepp om. Svarta knoppar eller skinnhandtag kan fungera som konturskapare. Rutor och kanter måste balanseras med runda och mjuka former.

Medaljongtapeten i grått och stockholmsvitt och det rutiga linoleumgolvet i blågrått och varmvitt skapar fond till valnötsfärgade detaljer som höganäskrus och de mörkbetsade caféstolarna.

Ett kök kräver något som ger energi. Gult och rött står för eld, sol, värme och glädje och blir bäst i någon detalj som kan bytas ut – som en orkidé. Grönt är en självklar komplementfärg i ett kök, gärna i textiler som kökshanddukar, grytlappar och kryddväxter.

Basen går i samstämda färger och former som håller stilmässigt i många år. Tryggt och balanserat för den som inte gillar mönster och starka färger. Men även för dig som vågar mer, kan det vara smart att utgå från en stram bas i snickerier, bänkskiva, golv och väggar – allt som du inte ska byta på många år.
Det behöver inte bli tråkigt och osäkert om du lägger till mönster och färg i tavlor, gardiner, tallrikar, underlägg och dukar.

Det är fördelen med moodboards. Det är lätt att hitta bilder i tidningar och på nätet som man lägger ihop. En del lyfter medan annat störtdyker. Med ett kollage blir det lättare att ha något att diskutera tillsammans. Helhet och detaljer möts på lika villkor och ger upphov till nya föreningar.

Gör ditt eget moodboard! Läs tipsen av Hus & Hems inredare Lisa Reid. Inspireras av massor av moodboards på pinterest.

Moodboard: Snickerier i modell Baskemölla, bänkskiva i grå bohusgranit, kompositho från Stala, blandare från Mora, skinnhandtag och knopp i svart gjutjärn från Beslagdesign, köksfläkt från Tovenco, linoleumgolv Marmoleum från Forbo, tapet från Boråstapeter, växter från Blomsterlandet, stol från Posh Living.