Retro är helt rätt

Svenska kök från 30- till 60-talen har egentligen sett ganska lika ut.

Pastellfärger, släta luckor, synliga gångjärn, snäpphandtag, raden med glasbyttor för specerier under köksskåpen och rutigt linoleum- eller klinkergolv. Köksskåpen var av trä med stadiga hyllplan och gick hela vägen upp till taket.

På 50-talet kom hushållsassistenten och brödrosten med bulliga former. Eftersom man var stolt över sina dyra inköp fick de gärna stå framme på diskbänken.

När Ria Wägner började med matlagningsteve år 1956 var hon en pionjär med ”Hemma med Ria”. Tv-programmet lärde oss laga kåldolmar, kokt oxbringa och laxaladåb och plötsligt blev matlagning något även män pratade om på kafferasterna.

Vårt gråblå retrokök är en hyllning till de årtionden då köken doftade av hasselbackspotatis, söndagsstek, gräddsås och pressgurka. En tid då man lagade mat från grunden och saker som pumpakärnor, mandelmjöl och gojibär var okända råvaror.

I vårt retrokök är laminatskivan Virrvarr formgiven av Sigvard Bernadotte år 1958 helt självklar. Virrvarr blev en storsäljare synlig i nästan varje hem – på bilderna i gråblått. Skivan finns fortfarande även i en ljusgrå variant.

Vi har gjort väggskåpen av björk och på snickerierna sitter snabelhandtag i rostfritt som sätter den rätta retro stilen.

  

 

 

 

 

 

Väggskåp med stommar i björk.  Gråblå släta luckor med vit mellanlist och snabelhandtag
i rostfritt.

 

 

En hopfällbar strykbräda
gömmer sig bakom lådfronten.

 

 

 

Precis som vintage, second-hand, retromode och återvinning, har vårt retrokök en given
plats i vår moderna tid.