Våga valnöt

Valnöt förknippas alltid med exklusiva snickeriarbeten. Oavsett stilepok – gustaviansk intarsia eller stilmöbler i stram funkis – förmedlar valnöten en sober stilsäkerhet.

Just nu vågar vi mer färg och mönster än tidigare.  Många väljer bort massproducerade platta paket från låglöneländer i förmån för skräddarsydda snickerier och material med kvalitet och en egen identitet som valnöt.

Valnöt är hårt med en mörk och levande yta med djärv ådring och varma nyanser – ett träslag som tar för sig, helt enkelt. Bilderna kommer från en av våra kunder som ville skapa ett kök inspirerad av både jugend och funkiskänsla. Med serien Torsjö i valnöt med svart dekor föll det mesta på plats.

Vår serie Torsjö är formgiven av Leif Burman, en man med unik kombination av dubbla kompetenser.

Hans bakgrund som prisbelönad snickarmäster och kunglig hovleverantör, bekräftar en mästerlig hantverksskicklighet och gedigen materialkunskap.

Dessutom är Burman ansvarig för möbelsnickeri vid Carl Malmsten Furniture Studies vid Linköpings universitet.

“Jag gillar japanska träarbeten”, säger Leif Burman.
“När strukturen i träet få komma till liv. Och så gillar jag valnöt, ett klassiskt träslag med härlig struktur och fina egenskaper.”

Torsjö i valnöt sätter den aktuella trenden med mörka träslag. Ådringen ger värme och karaktär till snickerierna. Den svarta dekorlinjen är fräst ur kärnmaterialet, enligt en teknik inspirerad av gammal intarsia.

Men det behöver inte bli dystert bara för att valnöten är mörk. Ljuset strålar in fint från stora fönster som bjuder in årstiderna och växtligheten och ger fin balans mellan ljus och mörker.

Leif Burman ger detaljerna utrymme som den tätfogade valnötsfanern. Han förespråkar material som tar hänsyn, både till användaren men också miljön.

Med bänkskivan i polerad natursten blir det här ett stilsäkert kök som vågar sticka ut.

“Jag tänker mig köket som en harmonisk bas där man hämtar kraft, säger Leif Burman. Ett rum nära naturen som visar omtanke i stället för att kräva uppmärksamhet.”

Torsjö finns även i ek och ask, samt i en målad variant med sidenmatt yta.

Torsjö är ett modernt kök i den senaste trenden med luckor i vackra mönsterpassade träslag som ek, valnöt och ask. Både luckor och lådor binds ihop av horisontella linjer med en dekorlinje fräst ur kärnmaterialet. Luckan får svarta handtag som passar till dekorfärgen.

Fakta om Torsjö

Slät lucka 16 mm täckmålad MDF eller tätfogad fanér i ask, ek och valnöt på genomfärgad svart MDF.

  • Väggskåpsluckor tillverkas i valfri form. Stående, fyrkantiga, liggande och med breda luckor i specialutförande.
  • Oriongrå Legralådor i metallmed stabila och prisbelönade utdragsskenor samt en imponerande bärkraft ingår som standard.
  • Tillval:Elektrisk öppning av lådor och skåp (handtagslöst), lådor i massivträ och stommar i ek eller ask.
  • Saknar vitrinlucka.
  • Tillverkas i tre träslag med svart dekor:ask, ek och valnöt.
  • Torsjökan målas i sexton basfärger eller i valfri NCS-nyans mot tillägg.
  • Målad Torsjö kananpassa dekorspåret i lådfronter och väggskåp efter önskemål.