Vill du lyfta din matlagning i höst?

En proffsugn är en smart genväg. 

Just nu bjuder vi på en ugn med pyrolys och ånga som gör dig till både domare och deltagare i Dessertmästarna och Mästerkockarna. Du får ugn och induktionshäll till ett värde av
28 000 kr när du beställer ett kök av oss i höst.

En ny ugn kan förändra din syn på många rätter och hjälpa dig få till både spännande och smakrika middagar. Våga testa hur råvaror förändras med olika tillagningssätt, nya tekniker och recept.

lammrack

I restaurangvärlden har proffsen använt ånga  i många år. Helt enkelt för att ånga ger råvarorna en kick vad gäller smak, näringsinnehåll och saftighet.

Ånga leder upp till sex gånger så mycket värme som luft. Alltså blir tillagningstiden kortare och gradtalet lägre i en ångugn. Smakerna och närings-ämnen stannar kvar i grönsakerna, köttet eller laxen.

Lamm blir särskilt smakrikt och saftigt med ånga. Jag gnider in köttet med salt och vitlök och kör det på 55 grader på en bädd av timjan och några kvistar rosmarin.  Låt sedan köttet vila under folie. Pensla på en god glaze innan du sätter in det på maxgrill just innan servering.

Medan köttet vilar låter du fänkål och potatisklyftor på en plåt med rapsolja och flingsalt gå i intervallånga på 120 grader. Vitaminerna stannar kvar i grönsakerna i stället för att hamna i kokvattnet. Dessutom behåller fänkålen sin krispighet.

Rödvinsås är gott till köttet, men jag gillar att mortla ihop färska örter som persilja, koriander och några blad mynta tillsammans med en klyfta färsk vitlök och några droppar citron. Blanda med smetana och turkisk yoghurt, en god olivolja, flingsalt och några tag med pepparkvarnen. Toppa med hackad persilja så har du en god och vacker röra som passar lika bra till potatisen som till lammet.

creme b

En krämig och vaniljdoftande crème brûlée fixar du i ångugnen – utan vattenbad –  med garanterat perfekt resultat.
Värm grädden i kastrull och skrapa ur vaniljstången. Blanda i äggen och sockret och häll smeten direkt i formarna som du ställer i ångugnen. Kör på fullånga 85 grader i ca 45 minuter och låt svalna. Innan servering strör du rörsocker över ytan och ställer in på maxgrill i några minuter – passa noga – eller så bränner du av varje form med en liten gasbrännare.
Knäckigt varmt socker, krämig vanilj, färska hallon och till det ett svalt Marsalavin. Där hittar du rätt in i söta smaker som sprider lyckokänslor.

Men finns det inget problem med ångugnen? Egentligen inte.  Det mesta vinner på att köras i ånga eller i en kombination av värme och ånga.

bröJag ställer in fryst bröd i intervallånga. Efter femton minuter doftar det nybakt i köket. Ångan ser till att återfukta brödet och väcka alla smakerna. Mikron går bort alla dagar i veckan även om den är snabbare.

Jo.

Det är en grej som inte är optimal. Ångugnen saknar självrengöring. När ugnen har svalnat måste jag ta upp restvattnet med en svamp. Då och då krävs rengöring. Det slipper du med en pyrolysugn.

Just bjuder vi som sagt på en ugn från Electrolux som kombinerar både självrengörande pyrolys och ånga i intervaller. Ångan pyser ut i puffar och förhindrar uttorkning av kycklingen. Ugnen är långt ifrån lika effektiv som en ugn med fullånga, men ger dig många bra kombinationsmöjligheter och är ett bra första steg på väg mot nya smaksensationer.

Den stora fördelen är att du slipper rengöringen.

Fullånga är lite dyrare. Men när du väl upplever skillnaden, förstår du att den är värd varenda krona. Passa på att byta upp dig  just nu när vi bjuder på ugn och induktionshäll för 28 000 kr. Erbjudandet gäller en gång per kund och kan ej kombineras med andra rabatter.

Erbjudandet gäller endast i våra butiker i: Helsingborg, Hässleholm, Malmö, Smedstorp, Vetlanda och Eksjö.